Δευτέρα 15 Μαρτίου 2021

3η διαδικτυακή ημερίδα ΟΜΦΑΛΟΣ 2021: Ο ΟΜΦΑΛΟΣ της γαστρονομίας: Από το τυροκομιό της Τήνου - Στο διάστερο εστιατόριο της Κοπεγχάγης

 3η διαδικτυακή ημερίδα ΟΜΦΑΛΟΣ 2021

Παρασκευή/19/Μαρτίου/18:00-20:00


Άγγελος Ρέντουλας  περιοδικό "Γαστρονόμος"
Αλέξανδρος Γκουσιάρης  μαθηματικός, μελισσοκόμος, γεωργός
Αντωνία Ζάρπα & Άρης Τάτσης  εστιατόριο “Θαλασσάκι”, Τήνος
Νίκος Στράγγας  Strangas Greek Food & Greek Pastry, Κοπεγχάγη


VIDEO I      VIDEO II       VIDEO III       VIDEO IV      VIDEO V     VIDEO VI

Το “σύστημα αγροδιατροφής” περιλαμβάνει ό,τι συμβαίνει από το χωράφι - ως το πιάτο. Η γαστρονομία το πάει μερικά εκατοστά παραπάνω: ως τον ουρανίσκο του καταναλωτή. Ενώ η γαστρονομία αφορά στον τελευταίο κρίκο της αγροδιατροφικής αλυσίδας - στον καταναλωτή, το ζητούμενο είναι κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει και να συμβάλει στην ανάπτυξη του πρώτου κρίκου -  του παραγωγού. Τι χρειάζεται ώστε η γαστρονομία, η ανάπτυξη δηλαδή υψηλής ποιότητας, υγιεινού τροφίμου, που τελικά βοηθάει επιχειρηματικά έναν εστιάτορα, έναν ξενοδόχο, να μπορέσει τελικά να βοηθήσει τον γεωργό και να συμβάλει στην ανάπτυξη του τόπου; Πως μπορεί η γαστρονομία από “προορισμός” να γίνει και “ομφαλός” της ανάπτυξης ενός τόπου; Από ότι φαίνεται υπάρχουν κάποια τέτοια αξιέπαινα παραδείγματα. Στο σημερινό τραπέζι του ΟΜΦΑΛΟΥ θα συζητήσουμε πως μια παρέα εστιατόρων στην Τήνο δημιούργησε μια μικρή κοινωνία - μάλλον ένα κοινωνικό και οικονομικό φαινόμενο. Πως εστιάτορες και γεωργοί συνεργάστηκαν για την παραγωγή υψηλών γαστρονομικών προϊόντων βασισμένων σε τοπικά αγαθά, βελτιώνοντας σημαντικά το εισόδημα των εστιατόρων αλλά και των γεωργών, ενώ ταυτόχρονα ανήγαγαν την Τήνο σε γαστρονομικό προορισμό. Θα προσεγγίσουμε μια σειρά από θέματα:
  • Απ' το πιάτο στο χωράφι: Η σύνδεση της γαστρονομίας με την πρωτογενή παραγωγή
  • Η ανάγκη χάραξης μιας εθνικής γαστρονομικής πολιτικής
  • Το αργοπορημένο και ελλιπές branding της τουριστικής Ελλάδας 
  • Η δύναμη του γκουρμέ εστιατορίου
  • Σουβλάκι ή αυγοτάραχο; Πώς βλέπουν στο εξωτερικό το ελληνικό γαστρονομικό προϊόν; 
  • Ο απαιτητικός foodie: η ανάδυση μιας παγκόσμιας κοινότητας γαστρονόμων που αναζητούν το ποιοτικό, το διαφορετικό, το τοπικό
  • Πως φτάνει και πως προωθείται το Ελληνικό τρόφιμο στα καλά εστιατόρια του εξωτερικού;
  • Το αφήγημα: Πώς το επιτυχημένο storytelling μπορεί να διαμορφώσει τη ζήτηση; 
  • Τα φεστιβάλ ως φάροι των γαστρονομικών κοινοτήτων
  • Φωτεινά παραδείγματα σύνδεσης της εστίασης με την τοπική παραγωγή

Οι ημερίδες και τα τραπέζια του ΟΜΦΑΛΟΥ, ξεκίνησαν πρίν δέκα χρόνια από εκεί όπου χτυπάει η καρδιά της παραγωγής: ένα κατ' εξοχήν αγροτικό χωριό του κάμπου της Μακεδονίας, τα Τρίκαλα Ημαθίας. Οι συνθήκες μας αναγκάζουν φέτος να συναντηθούμε διαδικτυακά με παλιούς γνώριμους και με καινούργιους συνομιλητές πάντα μέσα στο πνεύμα του ΟΜΦΑΛΟΥ που είναι: ο ανοικτός διάλογος μεταξύ της επιστημονικής γνώσης, της γεωργικής πρακτικής και του πολιτικού ρεαλισμού. Σήμερα, το θέμα των ημερίδων του ΟΜΦΑΛΟΥ δεν μπορεί παρά να είναι η μακροχρόνια προοπτική της Ελληνικής αγροδιατροφής προς την αειφορία: 

αειφορική ελληνική γεωργία και αγροδιατροφή προς το 2050

Στις ημερίδες του ΟΜΦΑΛΟΥ θα αναλύσουμε τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες, θα προβληματιστούμε για την ικανότητα της ελληνικής γεωργίας να ανταποκριθεί, θα συζητήσουμε την στρατηγική και θα αναζητήσουμε τις λύσεις.

Θέματα ημερίδων ομφαλου 2021:

• συνεταιρισμοί • αγρότες του μέλλοντος • συμβουλευτική • ευφυής γεωργία • διεθνές εμπόριο • περιφερειακή ανάπτυξη • εφοδιαστικές αλυσίδες

παρέχονται βεβαιώσεις παρακολούθησης ύστερα από αποστολή σχετικού email την ημέρα της εκδήλωσης, στο omfalos.org@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: