Κυριακή 21 Μαρτίου 2021

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ - ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

 

4η διαδικτυακή ημερίδα ΟΜΦΑΛΟΣ 2021
Παρασκευή/26/Μαρτίου/18:00-20:00
ZOOM  κωδικός / passcode:  923192


Η  Σοφία Σπύρου εργάζεται ως δημοσιογράφος σε θέματα γεωργίας. Εκτός από τη δημοσιογραφία έχει ασχοληθεί με την έρευνα σε θέματα οικονομικών της βιοποικιλότητας και έχει κερδίσει την επιδότηση του Ιδρύματος Λάτση για έρευνα πάνω στην οικονομική αξία των συλλογών σπόρων της Ελληνικής Τράπεζας Γενετικού Υλικού. Πριν ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία από το 2000 έως το 2015 εργάστηκε σε Ευρωπαϊκά και άλλα διεθνή προγράμματα με αντικείμενο την προστασία του περιβάλλοντος. Σπούδασε oικονομικά και ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου LSE.




Η Μαρία Γκασούκα είναι Ομότιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστήμιου Αιγαίου. Είναι συγγραφέας δεκαπέντε βιβλίων στο πεδίο του Φύλου και του Πολιτισμού, της Εκπαίδευσης και της Απασχόλησης. Έχει δημοσιεύσει πλήθος σχετικών επιστημονικών άρθρων στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, ενώ κείμενα της έχουν μεταφραστεί στα Τουρκικά και στα Ισπανικά. Είναι επίτιμο μέλος της Επιτροπής Ισότητας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Παρατηρητήριου Ισότητας Κύπρου (ΠΙΚ), καθώς και εξωτερική συνεργάτρια του EIGE.  

 


Η
Σύλβια Σαμολαδά είναι κτηνοτρόφος και ιδιοκτήτρια μύλου ζωοτροφών στο Παλαιό Γυναικόκαστρο Κιλκίς. ΄Έχει δύο κτηνοτροφικές μονάδες και παράγει αγελαδινό και πρόβειο γάλα. Πριν από τρία χρόνια μαζί με άλλες επτά γυναίκες της ευρύτερης περιοχής δημιούργησαν το ‘Γάλα 8 Γυναικών’ που αξιοποιούσε αποκλειστικά το γάλα παραγωγής της ομάδας. Η πρωτοβουλία ‘Γάλα 8 Γυναικών’ απέσπασε το βραβείο του Γαστρονόμου της Καθημερινής. Έχει δύο γιούς 29 και 30 χρόνων που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα και ασχολούνται με τις οικογενειακές φάρμες.

 


Η Χρυσούλα Σκορδίτη κατάγεται από την Επανομή Θεσσαλονίκης και είναι βιοκαλλιεργήτρια εδώ και 22 χρόνια ενώ δραστηριοποιείται ως αγρότισσα εδώ και 35 χρόνια. Στο οικογενειακό κτήμα που βρίσκεται στο Μετόχι Επανομής δεν χρησιμοποιούνται καθόλου υβρίδια και καλλιεργούνται ντόπιες ποικιλίες φυτών της Ελληνικής γης. Είναι πρόεδρος της Ένωσης Αγροτών Βιοκαλλιεργητών Βορείου Ελλάδος εδώ και 10 χρόνια. Μέσα από συστηματικές προσπάθειες η Ένωση κατάφερε να νομιμοποιηθούν οι αγορές βιολογικών προϊόντων. Σήμερα η Ένωση καταβάλει προσπάθειες για την επαναφορά σε λειτουργία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας βιοκαλλιεργητών και για τη δημιουργία νέων αγορών στην Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις. 


Η
Χριστίνα Στριμπάκου έχει σπουδάσει ιταλική γλώσσα και ιστορία της τέχνης και το δημιουργικό πνεύμα της την οδήγησε να ιδρύσει την LIÁ Premium Extra Virgin Olive Oil, με συνιδρυτή τον αδελφό της Κωνσταντίνο.  Τον τελευταίο χρόνο έχει αναλάβει τον τομέα των Διεθνών Σχέσεων και της Επικοινωνίας του κινήματος Women in Olive Oil.
 


Η Μαριλένα Καραδήμα σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις και εργάστηκε για χρόνια στον τομέα της κοινωνίας των πολιτών ως διαχειρίστρια Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Τα τελευταία 7 χρόνια μαζί με το σύζυγό της υποδέχονται και φιλοξενούν επισκέπτες στο οικογενειακό  βιολογικό αγρόκτημα eumelia και τους εισάγουν στην εμπειρία της γεωργίας, στον κόσμο του ελαιολάδου και τις έννοιες της οικολογίας. Εδώ και ένα χρόνο η Μαριλένα συνδυάζει το πάθος της για το ελαιόλαδο με την εμπειρία της στην μη-κερδοσκοπική δράση ως εθνική συντονίστρια του παγκόσμιου δικτύου Women In Olive Oil.

  



Η Μάγδα Κοντογιάννη
είναι κτηνοτρόφος τέταρτης γενιάς και το βουστάσιό της βρίσκεται στο Μενίδι Αττικής. Η κ Κοντογιάννη είναι Γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής ο ‘Άγιος Γεώργιος’ από το 2013. Μόνο κατά τα τρία τελευταία χρόνια ο Σύλλογος υλοποίησε πάνω από 365 εκδηλώσεις μεταξύ των οποίων: ομιλίες, ημερίδες, συνέδρια, τυροκομήσεις. Η κα Κοντογιάννη βραβεύτηκε ως καλύτερη επιχειρηματίας στον αγροδιατροφικό τομέα από το CEUKO (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αδελφοτήτων Γαστρονομίας Οινολογίας). Στις Ευρωεκλογές του 2014 η κα Κοντογιάννη ήταν υποψήφια βουλευτής του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Κόμματος Ελλάδας (ΑΚΚΕΛ) ενώ στις βουλευτικές εκλογές του 2019 ήταν υποψήφια βουλευτής Ανατολικής Αττικής με τη Νέα Δημοκρατία.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: