Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

4η διαδικτυακή ημερίδα ΟΜΦΑΛΟΣ 2021: Γυναίκες στη Γεωργία

4η διαδικτυακή ημερίδα ΟΜΦΑΛΟΣ 2021
Παρασκευή/26/Μαρτίου/18:00-20:00



Δημοσιογράφος (Συντονίστρια)
Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Ρόδος 
Eumelia, Women in Olive Oil, Λακωνία
Κτηνοτρόφος, Γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου "O 'Αγιος Γεώργιος," Αχαρναί
Κτηνοτρόφος, Μύλος Ζωοτροφών, Γυναικόκαστρο Κιλκίς
Πρόεδρος Ένωσης Αγροτών Βιοκαλλιεργητών Β. Ελλάδος Επανομή
LIÁ Premium Extra Virgin Olive Oil Καλαμάτα

Οι γυναίκες στη γεωργία σήμερα είναι οι ‘αόρατοι’ συνεργάτες. Μπορεί το αποτύπωμά τους στην αγροτική παραγωγή να είναι σημαντικό αλλά η γεωργία παραμένει χώρος ανδροκρατούμενος. Έτσι οι γυναίκες που επιθυμούν να διοχετεύσουν το δυναμικό και τη δημιουργικότητά τους στην αγροτική παραγωγή θα πρέπει να διαθέτουν επιμονή, υπομονή και στόχευση για να σπάσουν τα στερεότυπα και να επιτύχουν στον επαγγελματικό στίβο. Ποια όμως είναι τα εμπόδια που συναντούν οι γυναίκες που δραστηριοποιούνται στη γεωργία στην Ελλάδα σήμερα; Την ίδια στιγμή τα κλισέ εμφανίζουν ρωγμές και οι γυναίκες αναδύονται ως ικανές επιχειρηματίες με κλίση στην εξωστρέφεια, στη συστηματικότητα της οικονομικής διαχείρισης, στο μάνατζμεντ ενώ εμφανίζουν αυξημένη περιβαλλοντική ευαισθησία. Έτσι βλέπουμε να αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που είναι αρχηγοί εκμετάλλευσης και σταδιακά ξεπερνά το σημερινό ποσοστό που είναι 30% στο σύνολο των εκμεταλλεύσεων. Στο σημερινό τραπέζι του ΟΜΦΑΛΟΥ θα συζητήσουμε τη διάσταση του φύλου στη γεωργία. Στη συζήτηση μεγάλο μέρος θα αφιερωθεί στα βιώματα τριών ξεχωριστών γυναικών που είναι ηγέτες στο χώρο τους και εκπροσωπούν τρεις κρίσιμους κλάδους της αγροτικής οικονομίας: την κτηνοτροφία, το ελαιόλαδο και τα βιολογικά κηπευτικά. Μερικά από τα θέματα που θα προσεγγίσουμε είναι:
-Καταλαβαίνοντας το πρόβλημα: πως εκδηλώνεται η ανισότητα των φύλων στη γεωργία;
-Μπορούν οι γυναίκες να είναι ικανές μάνατζερς;
-Συνδυάζοντας επάγγελμα και οικογένεια
-Τί ρόλο παίζει η εκπαίδευση στην εξέλιξη της αγρότισσας;
-Πως βιώνουν τις ανισότητες γυναίκες νέας γενιάς με υψηλή μόρφωση που επέλεξαν μες την κρίση να γίνουν αγρότισσες;
-Ποιος είναι ο ρόλος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην διαμόρφωση ταυτότητας της αγρότισσας;

Οι ημερίδες και τα τραπέζια του ΟΜΦΑΛOΥ, ξεκίνησαν πρίν δέκα χρόνια από εκεί όπου χτυπάει η καρδιά της παραγωγής: ένα κατ' εξοχήν αγροτικό χωριό του κάμπου της Μακεδονίας, τα Τρίκαλα Ημαθίας. Οι συνθήκες μας αναγκάζουν φέτος να συναντηθούμε διαδικτυακά με παλιούς γνώριμους και καινούργιους συνομιλητές,
πάντα μέσα στο πνεύμα του ομφαλού: ανοικτός διάλογος μεταξύ επιστημονικής γνώσης, γεωργικής πρακτικής και πολιτικού ρεαλισμού. Σήμερα το θέμα των ημερίδων του ομφαλου δεν μπορεί παρά να είναι η μακροχρόνια προοπτική της Ελληνικής αγροδιατροφής προς την αειφορία και θα προσεγγίσουμε μια σειρά από θέματα: 
• αγρότες του μέλλοντος • συνεταιρισμοί • εφοδιαστικές αλυσίδες • ευφυής γεωργία 
• διεθνές εμπόριο • συμβουλευτική • περιφερειακή ανάπτυξη 

Δεν υπάρχουν σχόλια: