Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021

6η διαδικτυακή ημερίδα ΟΜΦΑΛΟΣ 2021: κλιματικη αλλαγη μεσογειακη διατροφη και ελαιοτουρισμος


Δευτέρα/14/Ιουνίου/17:00-19:00
συντονιστής:
Καθηγητής. Κέντρο Αναλυτικών Επιστημών,Yale
(Yale Center for Analytical Sciences, Yale School of PublicHealth)
συνομιλήτριες:
Πρόεδρος. Ελληνικό Ιδρυμα Υγείας
Καθηγήτρια στη Διατροφή του Ανθρώπου, 
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
eumelia & Women in Olive Oil Greece
LIÁ, Women in Olive Oil International


Όταν το 2013 η UNESCO περιέλαβε την Μεσογειακή Διατροφή (ΜΔ) στην λίστα της παγκόσμιας άϋλης κληρονομιάς αναγνώρισε σε αυτήν όχι μόνο την διατροφική της αξία και την συμβολή της στην υγεία και μακροζωία, αλλά διέκρινε σε αυτήν ένα σύνολο μοναδικών χαρακτηριστικών που αναπτύχθηκαν μέσα στους αιώνες και ενσωματώθηκαν σε αυτό που αργότερα ονομάστηκε "Μεσογειακή Διατροφή": Η ΜΔ εμπεριέχει ένα σύνολο παραδόσεων, δεξιοτήτων, γνώσης, τελετουργιών, συμβόλων και παραδόσεων που αφορούν στην καλλιέργεια και συλλογή των καρπών, στην αλιεία και στην φροντίδα των ζώων, στην συντήρηση, επεξεργασία, μαγείρεμα και κυρίως στην μοιρασιά και στην κατανάλωση του φαγητού. Η ΜΔ προβάλει τις αξίες της φιλοξενίας, της γειτονίας, του διαπολιτισμικού διαλόγου, της δημιουργικότητας και ενός ολόκληρου τρόπου ζωής που δείχνει σεβασμό στην διαφορετικότητα. Η ΜΔ φέρνει μαζί ανθρώπους από όλες τις ηλικίες και τις κοινωνικές τάξεις. Στον κέντρο της ΜΔ είναι ο άνθρωπος, το περιβάλλον και η γυναίκα ως ο πυρηνικός αναμεταδότης και μεταφορέας της γνώσης και των δεξιοτήτων που συνιστούν την ΜΔ.
Oι ειδικοί θεωρούν την ελιά και το ελαιόλαδο ως ένα από πλέον σημαντικά χαρακτηριστικά της ΜΔ. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η ελιά και τα προϊόντα της είναι συνώνυμα με την ιστορία, τον πολιτισμό και την οικονομία της Ελλάδας από τους αρχαίους χρόνους ως σήμερα. Η κλιματική αλλαγή, όμως, που θα επηρεάσει σημαντικά και την λεκάνη της Μεσογείου, ενδέχεται να φέρει αλλαγές στην καλλιέργεια και στην κατανομή της παραγωγής ελαιολάδου στην Ελλάδα, στην Μεσόγειο και σε ολόκληρο τον πλανήτη. 

• Τι είναι η ΜΔ • πως συμβάλει στην υγεία το ελαιόλαδο; • Πως θα είναι η ελιά και το ελαιόλαδο με την κλιματική αλλαγή; • Πως η ελιά και το ελαιόλαδο ως περιβαλλοντικά και πολιτισμικά αγαθά μπορούν να αποτελέσουν τουριστικά προϊόντα και να συμβάλουν στις τοπικές οικονομίες; • Ποιά η συμβολή του ελαιοτουρσμού στην ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών και στην προώθηση των προϊόντων της αγροδιατροφής;

Οι ημερίδες και τα τραπέζια του ΟΜΦΑΛOΥ, ξεκίνησαν πρίν δέκα χρόνια από εκεί όπου χτυπάει η καρδιά της παραγωγής: ένα κατ' εξοχήν αγροτικό χωριό του κάμπου της Μακεδονίας, τα Τρίκαλα Ημαθίας. Οι συνθήκες μας αναγκάζουν φέτος να συναντηθούμε διαδικτυακά με παλιούς γνώριμους και καινούργιους συνομιλητές,
πάντα μέσα στο πνεύμα του ομφαλού: ανοικτός διάλογος μεταξύ επιστημονικής γνώσης, γεωργικής πρακτικής και πολιτικού ρεαλισμού. Φέτος το θέμα των ημερίδων του ομφαλου δεν μπορεί παρά να είναι η μακροχρόνια προοπτική της Ελληνικής αγροδιατροφής προς την αειφορία και θα προσεγγίσουμε μια σειρά από θέματα: 

 αγροτική πολιτική  έρευνα και καινοτομία  γαστρονομία  γυναίκες στην γεωργία 
 μεσογειακή διατροφή  ευφυής γεωργία  διεθνές εμπόριο • συμβουλευτική 
 περιφερειακή ανάπτυξη συνεταιρισμοί • εφοδιαστικές αλυσίδες

Δεν υπάρχουν σχόλια: